חנקן הוא אחד המאקרואלמנטים הדרושים לצמח בשביל התפתחות תקינה. החנקן חשוב לבניית חלבונים בצמח וחומצות גרעין ומכאן משפיע על חלוקת והתפתחות תאים. ובגלל חשיבותו הרבה אנו מתרכזים בו.
חנקן מינרלי יכול להופיע בשלוש צורות:
- חנקה/ניטראט -NO3
- אמון/אמוניום +NH4
- אוריאה CO(NH2+)2
באופן כללי הצורות השונות של החנקן המינראלי נקלטות בצורה שונה והן בעלות השפעות שונות על העץ/צמח.
חנקה/ניטראט (-NO3)
יון שלילי שנקלט במהירות בשורש. העץ יכול להטמיע את החנקה בשורשים או בעלים לפי הצורך. בגלל המטען השלילי החנקה אינה נספחת בקרקע ויש לזה משמעות לגבי תזמון היישום וזיהום סביבתי.
באופן עקרוני, בגלל אי הספיחה לקרקע היא מאוד זמינה לצמח אבל מאותה סיבה מים יכולים להסיע אותה לעומק הקרקע והיא יכולה לחלחל למי תהום ולזהם אותם (כמו שקורה בסין) אז אי אפשר לדשן בעונות רטובות.
יתרון לכך הוא שהדישון יכול להגיע לכל חלקי בית השורשים ולא יהיה להישאר במקום אחד. קליטת החנקה תגרום לעלייה של ה-pH בקרקע וזה משהו שצריך לשים לב אליו אם חומציות הקרקע היא בעיה.
זוהי צורה שהעץ יכול לאגור ויש לזה משמעות לגבי יעילותה והקניית עמידויות לעקות ביוטיות וא-ביוטיות. בשביל להטמיע את החנקה צריך להפוך אותה לאמון וזה מתבצע בעזרת קרינה, מה שמהווה יתרון משמעותי, זאת מכיוון שצורה זו יכולה להיקלט דרך העלים לכן בקיץ כשיש קרינה גבוהה ניתן בקלות להטמיע את החנקן דרך העלים.
אמון/אמוניןם/ חנקן אמוניאקלי (+NH4)
יון חיובי שנקלט במהירות בשורש אשר בקרקע מתחמצן והופך לחנקה. בגלל המטען שלו הוא נספח לחרסית אז צריך לקחת בחשבון את סוג הקרקע, כי למשל בקרקע חרסיתית הוא יצטבר בקרבת הטפטפת ורק לאחר הפיכתו לחנקה הוא יהיה נייד, בנוסף הוא מוריד את ה-pH בקרקע.
עם קליטתו בשורש הוא מיד הופך לחומצות אמינו ויש לכך משמעות לגבי יעילות ההזנה ועמידות לעקות ביוטיות.
בגלל שהאנרגיה שדרושה להטמעתו נמוכה יש לו יתרון על פני חנקה באביב המוקדם (כאשר רמות הקרינה נמוכות) או כאשר העץ לא יכול לקלוט אותה בגלל חוסר בעלווה או עלווה צעירה
בקיץ לעומת זאת קליטת אמון יכולה להיות בעייתית כיוון שההפיכה הישירה לחומצות אמינו, תהליך שדורש אנרגיה, יכולה לגרום לדילול סוכרים בשורש וחיסול מצבורי המוטמעים ברקמה זו.
אוריאה/חנקן אמידי (CO(NH2)2)
דשן מקובל בגלל ריכוז חנקן גבוה (46%) ובגלל המחיר היחסית נמוך. הוא אינו נחשב למלח ולכן לא נספח בקרקע (אין מטען חשמלי).
האוריאה לא זמינה לצמח אלא צריכה לעבור מספר שלבים תלויי טמפרטורה. כאשר נותנים אוריאה כדשן היא חודרת לעומק ותהיה זמינה קודם כאמון ואחר כך כחנקה על כל מה שמשתמע מכך. זו צורת הדישון המועדפת לשם דישון עלוותי בגלל שהיא נקלטת היטב בעלווה.
דישון באוריאה בלבד במהלך האביב המוקדם אינה מומלצת בגלל שייקח לה הרבה זמן להתפרק ולהפוך לזמינה עבור הצמח.
מבחינת דישון בחנקן אורגני, עיקר העניין הוא מניעת או הפחתת ההשפעות הסביבתיות של הדישון כמו למשל זיהום מקורות מים. דישון אורגני מקטין את בזבוז הדשן על החלחול שלו לעומק הקרקע בגלל השחרור האיטי אבל מיקר מאוד את התהליך. חשוב לזכור כי בדישון כימי ישנו פחת של בערך 50% מתכולת החנקן על אובדן לסביבה.
השפעות עודפי חנקן על הצמח:
כמו כל דבר, גם בדישון צמחים צריך להיות מינון מסוים מבחינת כמות החנקן הזמין. לעודף חנקן יש מספר השפעות שונות על הצמח:
גידול עלווה משמעותי
הוא אחד הסממנים לעודף חנקן, חנקן מביא לעלייה בייצור הכלורופיל בצמח על ידי הגדלת שטח העלה עצמו בשביל הגברת תהליך הפוטוסינתזה.
הגברת ייצור העלווה גורם להקצאת משאבים רבים לתהליך זה בעוד תהליכים אחרים נזנחים. למשל, אנרגיה ומשאבים לפריחה יכולים להיות לא מספקים ולכן ייתכן כי הצמח לא יפרח/לא יפתח זרעים וכו'.
צריבות וריכוזי מלח
הן תוצאה נוספת של עודף חנקן בקרקע. דישון הקרקע בריכוז גבוה של חנקן יביא להצטברות מלחים בקרקע אשר מתחרה עם הצמח על המים ובכך יגביל את כמות המים הזמינה עבורו. כתוצאה מכך, קצוות העלים יתחילו להצהיב ולנבול.
על מנת לטפל בכך ניתן לשטוף את הקרקע עם כמות גדולה של מים אך ייתכן כי הנזק כבר יתחיל להתרחש בטרם נחזיר את המצב לקדמותו.
האטת קצב גידול בית השורשים
היא אומנם בעיה שאינה נראית לעין אבל בהחלט משפיעה על אופן הצימוח של הצמח.
בעקבות עודפי חנקן הצמח משקיע הרבה משאבים בחלקו העליון של הצמח ובגידול עלווה ובכך לא מוקצת מספיק אנרגיה לגידול בית השורשים. כתוצאה מרמות המשאבים הנמוכות השורש מגביל את קליטת שאר הנוטריינטים מהקרקע ובכך מואטת התפתחות בית השורשים.
מצב כזה עלול לגרום למשל לצימוח מואץ של הגבעול/גזע שיביא לצמח גבוה עם גבעול שאינו חזק דיו או למשל לעץ עם בית שורשים שאינו מסוגל לספק את התמיכה הנחוצה ובמשב רוח חזק לקרוס תחת המשקל. בנוסף, עקב הלחץ שנמצאים בו השורשים בעקבות רמות החנקן הגבוהות בית השורשים חשוף יותר למחלות ומזיקים שיכולים להוסיף שמן למדורה.