מאצ'ה (ביפנית 抹茶) הוא תה ירוק שמקורו ביפן. במהלך הכנת התה עלים צעירים של "קמליה סינית" (Camellia sinensis) נטחנים לאבקה דקה המשמשת להכנת התה עצמו. תה המאצ'ה תופס מקום מכובד בתרבות היפנית ולכן ישנה חשיבות רבה לכל ההיבטים הקשורים אליו, החל משלב הגידול וההכנה עד לאופן ההגשה. כשלושה או ארבעה שבועות לפני קטיף העלים, העץ מכוסה ונמנע ממנו כמעט לחלוטין אור השמש על מנת להעלות את איכותו ואת תכולת החומרים בו.
אבקת המאצ'ה מכילה 3 חומרים עיקריים:
- L-theanine – חומצה אמינית ייחודית לתה. מחקרים הראו שמריכוזים מסויימים היא יכולה להשפיע לטובה על מצב הרוח, לדכא חרדה ולשפר יכולות קוגנטיביות בטווח הקצר (עד 20 דקות).
- caffein – קפאין הינו חומר ביו-אקטיבי הנמצא בקפה ותה. הוא מעלה את לחץ הדם, דופק ומשמש כממריץ.
- epigallocatechin gallate (EGCG) – אחד החומרים הצמחיים הנפוצים ביותר במאצ'ה. חומר זה נחקר מאוד בשנים האחרונות על ידי הקהילה המדעית בין היתר בגלל מגוון השפעותיו על בריאות האדם. חומר זה הינו נוגד חימצון, בעל פעילות אנטי-דלקתית, מסייע בהורדת לחץ דם, כולסטרול ועוד. נוסף לכך, נמצא כי בתה המצ'ה, כמות ה-EGCG הזמין גבוהה פי 137 מבזני תה ירוק מסחריים.
שלושת החומרים הללו יחדיו גרמו לקהילה המדעית ברחבי העולם להתעניין מאוד שהשפעות הבריאותיות שיש לתה המאצ'ה על בני האדם.
מספר ממצאים מהספרות המדעית:
- חוקרים מהולנד מצאו שצריכה של מאצ'ה – בין אם בצורת תה או כ"חטיף" – משפרת את היכולות הקוגנטיביות של הנסיינים מבחינת מהירות התגובה ואת ה"זיכרון האירועי" המהווה חלק מהזיכרון לטווח ארוך.
- מחקר שנערך ביפן העלה כי תה מאצ'ה מסייע רבות להורדת לחץ (stress) בקרב המשתתפים. עוד עולה מהמחקר כי היחס בין החומרים השונים, ולייתר דיוק היחס בין L-theanine ל-caffein ו-EGCG, משפיעים רבות על תכונה זו.
- מספר מחקרים הראו כי ל-EGCG מעכב את הגדילה של גידולים סרטניים ואף לעיתים מונע את הופעתם מלכתחילה. ישנה עדיין שאלה סביב המסלול המדויק דרכו מתבצעת השפעה זו אך מספר רב של עדויות עוד משנות ה-80 מצביעות על כך.
- מחקר נוסף מיפן הראה כי EGCG מסוגל להוריד את רמות גלוקוז בדם ועל ידי כל למנוע נזק לכליות בחולים עם סכרת סוג 2.
EGCG (Epigallocatechin Gallate): Benefits, Dosage, and Safety. https://www.healthline.com/nutrition/egcg-epigallocatechin-gallate#benefits. Accessed 7 Mar. 2021.
Kochman, Joanna, et al. “Health Benefits and Chemical Composition of Matcha Green Tea: A Review.” Molecules, 2020, doi:10.3390/molecules26010085.
Unno, Keiko, et al. “Stress-Reducing Function of Matcha Green Tea in Animal Experiments and Clinical Trials.” Nutrients, vol. 10, no. 10, MDPI AG, Oct. 2018, p. 1468, doi:10.3390/nu10101468.
Dietz, Christina, et al. “An Intervention Study on the Effect of Matcha Tea, in Drink and Snack Bar Formats, on Mood and Cognitive Performance.” Food Research International, vol. 99, Elsevier Ltd, Sepא