מה זו האבקה הלבנה באבוקדו?

האם גם לכם יצא להיתקל באבקה לבנה היוצאת מגזע עץ האבוקדו?

האבקה הזו היא למעשה המוהל של העץ, כלומר נוזל העולה ברקמת השיפה של העץ ומובל לאיזורים השונים שלו. זוהי גם הסיבה שמדי פעם ניתן לראות אותו לא רק בגזע אלא גם בעלים, בגלעין ובפרי עצמו.

ברגע שנוזל המוהל מתייבש הוא הופך לאבקה לבנה שטעמה מתוק, זה מכיוון שהוא עשוי מסוכר מיוחד הנקרא פרסיטול. הפרסיטול הוא סוכר הפטוז, כלומר סוכר שמכיל 7 פחמנים, מה שהופך את האבוקדו לייחודי בהשוואה לשאר הפירות שלרוב מכילים סוכרים המורכבים מ-6 פחמנים. ריכוז הפרסיטול במוהל של גזע עץ האבוקדו גבוה פי 2.5 מאשר בעלים שלו. שמו הכימי של הפרסיטול הוא D-glycero-D-galacto-heptitol כך שניתן להניח שהוא ככל הנראה קרוי על שמו המדעי של האבוקדו, הלא הוא Persea americana.

הפרסיטול הוא לא ההפטוז היחיד באבוקדו.

ישנו הפטוז נוסף שנקרא D-מנוהפטולוז (D-mannoheptulose). המנוהפטולוז בפרי האבוקדו זוהה לראשונה ב-1916 ע"י חוקר בשם LaForge. מנוהפטולוז ופרסיטול דווחו כסוכרים המסיסים העיקריים במוהל של עץ האבוקדו, ולשניהם שוערו תפקידים מגוונים בצמח: אחסון פחמימות, שימוש כמקור אנרגיה, נוגדי חמצון, העברה של פחמימות ממקום למקום בצמח, הטמעת פוטוסינתזה, הגנה ממצבי עקה ועוד. נוסף לכך, בעת הצורך האבוקדו יודע להפוך את הפרסיטול לD-מנוהפטולוז ולהפך.

 

 

ומה הסיבה לכך שהפרסיטול יוצא מגזע העץ?

פרסיטול מופרש מעץ האבוקדו בדרך כלל לאחר שהיה נתון במצב עקה כמו למשל מחלות בקטריאליות, חיפושית האמברוזיה שחופרת בגזע, נגעים של פטריות או פגיעה מכנית. הפרסיטול יופיע בטווח של כ24-36 שעות מרגע הפגיעה הראשונית. לכן ברגע שמצב כזה קורה מומלץ לשקול הסרה של האיזור הנגוע.

 

לַחֲלוֹק: